Bon dia, teniu temps per poder respondre algunes preguntes sobre les vies braves? (si). Som un grup de joves que estem fent un camp de treball sobre el medi marí i ens agradaria introduir al nostre blog una entrevista des d’un punt de vista més coneixedor i creiem que ens podrien ajudar.
- Coneixeu la normativa que protegeix la nostre costa?
-Si la utilitzem per preparar algunes eines que tenim que ens ajuden a gestionar millor el litoral. - Hi esteu d’acord?
-En principi, si. Crec que la normativa en el seu moment va ser molt important perquè en principi volia estar encaminada en la protecció de l’entorn però a la pràctica hi ha algunes coses que no acaben d’estar bé. - Creieu que tothom la compleix?
-No tothom la compleix. L’administració ha de fer que tothom la compleixi però a vegades fa algunes excepcions en certs temes i crec que s’hauria de ser exigent. - I quines mesures creieu que s’haurien d’aconseguir per fer-ho millor?
-Per exemple, moltes construccions antigues fetes a la costa que ara no es podrien construir, no les tiren i fan la vista grossa. - Què opineu del treball que s’està fent en el primer camp de treball sobre el mar?
-Em sembla molt positiu. - Creieu que les Vies Braves estan atraient turistes i estan complint les vostres expectatives?
-Crec que si, cada cop a la gent li agrada més la natació a aigües obertes i les Vies Braves són un punt positiu. - Nosaltres hem estat nedant per la vostra Via Brava, que és molt maca, però hem trobat molta brutícia, sobretot a la part més propera a la platja. Què es podria fer per millorar això?
-En el tema de la brutícia, per una banda, seria conscienciar a la gent de no llençar coses i, per l’altra banda, netejar el que hi ha. Tot i que de moment no tenim cap servei, un cop a l’any s’organitza una neteja general del mar. També hi ha la idea de posar unes paperes flotants perquè els vaixells llencin la brossa a cales com Port Salvi, però encara no s’ha dut a terme. A més, els vaixells tenen prohibit ancorar o llençar brutícia a les praderies de Posidonia oceanica. - La neteja que feu cada any, ajuda a evitar la brutícia de la platja
-Si gracies al voluntariat. - Creieu que els habitants de Sant Feliu estan interessats en la neteja de la platja?
-No sé si saben la neteja que aquest camp de treball vol fer però, amb tots els mitjans de comunicació que l’estan cobrint, el més probable és que hi estiguin interessats. - Què opineu de la pesca a Sant Feliu tant a nivell professional com a nivell recreatiu?
-Bàsicament aquí tenim pescadors artesanals (peix blau). Els pescadors professionals donen la culpa dels problemes a la pesca recreativa i a l’inversa. Jo seria partidari de definir molt bé una reserva i d’estudiar-la ja que aquesta pot millorar l’abundància d’espècies d’altres medis marins. A més col·locavem rètols pels pescadors en certs llocs dient “prohibida la pesca recreativa” però cap pescador feia cas. El que està clar és que en una zona balitzada no es pot pescar amb arpó. Vam intentar ampliar la zona de banyistes per evitar aquest tipus de pesca. - Creieu que la majoria de pescadors tenen llicència?
-Jo crec que no. - Com sabeu si un pescador recreatiu respecta els límits màxims de captura?
-Nosaltres no tenim la competència per saber si pesquen més o menys. - Quina és la multa que s’utilitza als pescadors quan no compleixen les normes?
-Hi ha faltes més o menys greus. A més, sempre hi ha uns agents que s’encarreguen de vigilar als pescadors recreatius i ells decideixen si la multa és més greu o menys.
Moltes gracies per la vostre col·laboració